Сагата с уволнението на Александър Морфов, главния режисьор на Народния театър,

...
Сагата с уволнението на Александър Морфов, главния режисьор на Народния театър,
Коментари Харесай

Гърмът удари, скандалът скоро няма да заглъхне

Сагата с уволнението на Александър Морфов, главния режисьор на Народния спектакъл, ескалира в най-разнопосочни реакции, само че всички те слагат на масата тематиката за лишаването на театъра от най-ярките му създатели, с цел да бъдат оставени лица със подозрително минало и още по-съмнително бъдеще. Като директора Васил Василев. Ауидозаписът, който изтече във Фрогнюз със заканите на Василев към Морфов, сложиха още един колорит за властта, която един шеф може да има власт над изкуството: в страна от Европейския съюз в 21-и век в Храма на Мелпомена!

Актьорската колегия мълчи в ступор и единици са тези, които декларират намерено позиция по проблема. Един от основните герои в най-касовите спектакли на Морфов - „ Хъшове “ – Валери Йорданов съобщи, че ще напусне, в случай че Морфов бъде освободен. Йорданов също е бил заплашван:

Валери Йорданов: Заплашваха и мен. Народният спектакъл е казарма!

„ Заплашиха ме, че би трябвало да върна заплатите, които съм взел, в случай че стачкувам. Размахваха ми длъжностната характерност, какво пишело там. Театърът не е казарма! На мен ми беше съскано в Комисията по просвета: „ Ти там си трай! “ Но за мен това не е единствено опасност за физическа разпра. Когато те принуждават сътрудници да пишат писмени пояснения за какво си изказал мнение, когато се дават писмени пояснения за какво се интересуваш от подписката за Морфов? Сядаш и пишеш?

Не! В Театъра всеки би трябвало да си прави работата и да си откри мястото, само че и да може да приказва, без да се тормози.

Министърът на културата, апелирам, помогнете, казусът стана огромен и нацонален, освен на театъра “.

Зорница София: Режисьорът и мажоретките

Режисьорката Зорница София разяснява освобождението на Морфов от Народния спектакъл с прилика с неговото зрелище „ На ръба “, като счита, че това е огледало на българското общество, което и в този момент си е там – на ръба.

„ Извратен хепиенд за олигофрени! Отстранени били двама души - фундаментален български актьор, човек на духа и каката, дето води политическия си началник до урните, с цел да не се загуби по пътя. Единият напускал, другият бил дисциплинарно уволнен.

Отраснах със спектаклите на Сашо Морфов. Май няма подобен, който да съм гледала единствено един път. Всички са ме разтърсвали, още...
Posted by Zornitsa Sophia Popgantcheva on Tuesday, 28 February 2023
“Режисьорът ” и мажоретките на този жертван театър ще бъдат осъдени със давност от феновете, тъй като феновете виждаме със сърцата си. Жалко за артистите. Така не се прави в Европа, другарю полицай. Резил за Народния спектакъл! ". 

 

Лилия Абаджиена: Срам! Позор за всички нас, че не успяхме да се преборим с чиновничеството и раболепието 

" Нямаме право всички да мълчим. Дисциплинарното уволняване като групово ликвидиране на един надарен, ексклузивен създател Александър Морфов ", написа в профила си във Фейсбук режисьорката Лилия Абаджиева.

Срам! Позор за всички нас, че не успяхме да се преборим с чиновничеството и раболепието. Нямаме право всички да...
Posted by Lilia Abadjieva on Tuesday, 28 February 2023
Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР